dimarts, 28 de febrer del 2012

Competència d’autonomia i iniciativa personal


Competència d’autonomia i iniciativa personal

Aquesta competència es refereix:
  • Al coneixement d’un mateix i a l’aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals interrelacionades (responsabilitat, perseverança, autoestima, creativitat, autocrítica, l’empatia, esperit de superació, habilitats per al diàleg, cooperació, capacitat d’organitzar-se, control de les emocions, capacitat d’elegir i d’afrontar problemes i calcular els riscos, etc...).
  • La capacitat de tenir criteri propi i de ser capaç de desenvolupar les nostres opcions i plans personals amb responsabilitat analitzant, planificant, prenent decisions, actuant, avaluant i autoavaluant-se, extraient conclusions i valorant la possibilitat de millorar.
En aquesta competència és molt important la flexibilitat i l’actitud positiva cap els canvis, ser capaç d’adaptar-se de manera crítica i constructiva.

Aquesta competència també implica tenir habilitats socials ja que la iniciativa personal i l’autonomia requereix relacionar-se, cooperar i treballar amb d’altres persones.

L’autonomia i la iniciativa personal impliquen ser capaç d’imaginar, emprendre, desenvolupar i avaluar accions o projectes individuals o col·lectius amb creativitat, confiança, responsabilitat i sentit crític.

Competències específiques centrades en conviure i habitar el món

Competències fonamentals per a que les persones puguin ser membres actius i participatius de la societat.

Aprendre a conviure implica adonar-se de la importància de les relacions socials, i de la riquesa que aporta  la diversitat i pluralitat.
Aprendre a habitar el món requereix la comprensió de la realitat que ens envolta, sentir que pertanys a un grup i a la societat, interactuar amb l’entorn i fer un compromís de millora.

Per tant, l’entorn escolar ha de permetre que l’alumne comprengui i arribi a ser capaç d’interpretar el món on viu, facilitant-li que hi pugui participar de manera activa i constructiva, ajudant-lo a adonar-se de les situacions problemàtiques que se li presenten i ajudant-lo a que aprengui a valorar-les i a buscar-ne solucions.

M.José Alamino Moliner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada